Wat is het Gilde van Filosofisch Practici?

Het Gilde van Filosofisch Practici, opgericht in 2012, bevordert beroepsmatige filosofische gespreksvoering volgens de eigen methode door het accrediteren van een opleiding, door interne scholing en kwaliteitsbewaking en door publieke informatievoorziening.

De Gilde-methode staat in de socratische traditie. De bezoeker (cliënt) wordt begeleid in het kritisch bezien van zijn of haar denken, teneinde wijzer te worden. Gekoesterde ideeën worden onderzocht, vooroordelen en drogredenen ontmaskerd, waarden gewogen, en telkens wordt de grens van het huidige denkraam van de bezoeker opgezocht. Het bereiken van die grens komt tot uitdrukking in een vraag, waar de bezoeker werk aan heeft tot de volgende sessie.

‘Met een goede vraag kom je verder dan met een volmaakt antwoord.’ De opeenvolging van steeds weer nieuwe vragen duidt niet op een groeiende onwetendheid, maar vormt een dialectische ontwikkeling in wijsheid. Eerder verworpen denkbeelden geven toegang tot en maken deel uit van nieuwe inzichten. Een serie gesprekken volgens de Gilde-methode is een filosofische leerschool voor zelf-denkende individuen.